
با پیشرفت فناوری، بسیاری از دولتها در حال بررسی استفاده از هوش مصنوعی برای انجام وظایف مختلف از جمله پردازش مالیات، ارزیابی درخواستهای رفاهی و حتی تصمیمگیری درباره آزادی موقت متهمان هستند. اما تحقیقات جدید نشان میدهد که مردم به اندازه دولتها نسبت به استفاده از هوش مصنوعی خوشبین نیستند و این موضوع میتواند تهدیدی برای دموکراسی باشد. به گفته الکساندر ووتکه از دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ، تمرکز بیش از حد بر مزایای کوتاهمدت و جذابیت فناوری بدون توجه به پیامدهای آن میتواند منجر به کاهش اعتماد عمومی و تضعیف مشروعیت دموکراتیک شود.
در یک نظرسنجی که با مشارکت ۱۲۰۰ نفر از شهروندان بریتانیا انجام شد، شرکتکنندگان به سناریوهایی پاسخ دادند که در آن وظایف دولتی توسط انسان یا هوش مصنوعی انجام میشد. در این نظرسنجی، برخی تنها با مزایای استفاده از هوش مصنوعی مانند افزایش بهرهوری آشنا شدند، در حالی که گروهی دیگر علاوه بر مزایا، از خطرات آن نیز مطلع شدند. این خطرات شامل شفاف نبودن تصمیمات هوش مصنوعی، وابستگی فزاینده دولت به سیستمهای غیرقابل بازگشت، و نبود راهکارهای مؤثر برای اعتراض به تصمیمات اشتباه بود. نتایج نشان داد که آگاهی از خطرات هوش مصنوعی باعث کاهش اعتماد مردم به دولت و افزایش حس بیاختیاری شده است. برای مثال، درصد کسانی که احساس میکردند کنترل دموکراتیک بر دولت را از دست دادهاند، از ۴۵ درصد به بیش از ۸۱ درصد افزایش یافت. همچنین میزان مخالفت با استفاده بیشتر از هوش مصنوعی در دولت پس از اطلاع از خطرات، از زیر ۲۰ درصد به بیش از ۶۵ درصد رسید.
هانا کویدلاواله از مرکز دموکراسی و فناوری آمریکا معتقد است دولتها هنوز میتوانند از هوش مصنوعی به شیوهای مسئولانه و همراه با حفظ اعتماد عمومی استفاده کنند، اما تاکنون موارد موفقیتآمیز محدودی وجود داشته و در عوض، نمونههای شکستخورده بسیاری دیده شده است. یکی از این نمونهها، اشتباه در سیستم خودکار تشخیص تقلب در برخی ایالتهای آمریکا بود که منجر به اتهام نادرست هزاران نفر و حتی ورشکستگی یا از دست دادن خانه شد. استفاده بدون تدبیر از هوش مصنوعی در تصمیمات دولتی میتواند پیامدهای فاجعهباری داشته باشد.
منبع خبر: newscientist
پاسخ :