توسعه و پیشرفت در تکنولوژیهای مربوط به رباتها و علم رباتیک در هوش مصنوعی باعث به وجود آمدن رباتهای انسان نمایی شده که به شکل عجیبی قادر هستند عملکردهای یک انسان واقعی را جوری شبیه سازی کنند که تشخیص آنها از یک انسان واقعی دشوار باشد. این نوع رباتها از نظر اندامهایی مثل صورت، دست و پا و تمام حرکات و عملکردهای اعضای بدن به شدت شبیه به انسان عمل میکنند. رباتهای انسان نما به لطف آخرین دستاوردهای علم هوش مصنوعی و رباتیک و با کمک برخی ابزارهای بینایی و حسگرها و برخی مفاهیم مثل پردازش تصویر و یادگیری ماشین توانستهاند پا به عرصه وجود بگذارند. با پیشرفتهای روز افزون در شاخه رباتیک از علم هوش مصنوعی هر روز شاهد ظهور رباتهایی هستیم که هم از نظر رفتاری و هم نظر ظاهری و عملکرد میتوانند بسیار شبیه انسان عمل کنند. در این مقاله قصد داریم دنیای رباتهای انسان نما را بیشتر بررسی کنیم و اطلاعات بیشتری در مورد رباتهای انسان نما و چگونگی کارکرد آنها کسب کنیم. در ادامه با آرتیجنسهمراه باشید.
ربات انسان نما چیست و چگونه کار میکند؟
با بررسی اخبار مربوط به دنیای علم و تکنولوژی و بخصوص هوش مصنوعی هر روز شاهد ظهور تکنولوژیهای مسحور کننده در این زمینه هستیم. یکی از این تکنولوژیها رباتهای انسان نماست. امروزه بشر موفق شده با به کار گیری مفاهیم مربوط به علم هوش مصنوعی و رباتیک رباتهایی طراحی کند که میتواند عملکردهای یک انسان واقعی را شبیه سازی کند. مثل او راه برود، حرکت کند، مکالمه کند، مثل انسان حرکت کند و بسیاری ویژگیهای دیگر که عادت داریم آنها را در انسانها ببینیم. اما رباتهای انسان نما چطور کار میکنند؟ چطور میتوانند انقدر شبیه به انسانها رفتار کنند؟ در ادامه مقاله رباتهای انسان نما میخواهیم روش کار این نوع رباتها و تکنولوژیهای به کار رفته در ساخت آنها را بررسی کنیم. رباتهای انسان نما معمولاً دارای بدنه مکانیکی هستند که دیگر اجزای به روی آن سوار هستند مثل بازوهای رباتیک، سازهها و مفصلها. بخش بعدی و مهم در ساخت این نوع رباتها سنسورها میباشند. در این نوع رباتها از سنسورهای مختلفی مثل سنسورهای فشار، سنسورهای لمسی، سنسورهای نوری و دیگر سنسورها استفاده میشود. ربات با استفاده از این سنسورها قادر است اطلاعات مربوط به محیط بیرون را دریافت کرده و با محیط اطراف خود تعامل داشته باشد. در ادامه با بهکارگیری مفاهیم مربوط به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین ربات قادر است الگوهای خاص بین دادههای دریافتی را تشخیص دهد و از تجربههای گذشته خود آموخته و تصمیم گیری کند. علاوه بر این از پردازش زبان طبیعی برای تشخیص گفتار و تولید خروجی به صورت صوتی استفاده میشود، ربات قادر است با بهکارگیری پردازش زبان طبیعی به صورت صوتی با کاربر وارد تعامل شود و پاسخها را به صورت صوتی ارائه دهد. آخرین بخش و یکی دیگر از مهمترین بخشها در ساخت رباتهای انسان نما، برای اینکه بتوان آنها را بیش از بیش شبیه به انسان کرد، در پوشش خارجی بدن آنها از پوست مصنوعی، لباس و چهره با ویژگیهای انسانی استفاده میشود.
تاریخچه رباتهای انسان نما:
ژاپنیها اولین افرادی بودن که در دهه 70 میلادی موفق به ساخت رباتهای انسان نما شدند. اولین ربات انسان نما که به دست ژاپنی ساخته شد چهرهای شبیه به چهره انسان داشت و میتوانست به زبان ژاپنی حرف بزن. در بین دهه 80 رباتها میتوانستند حرکت کنند و در دهه 90 با پیشرفت در مفاهیم مربوط به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین و استفاده از سنسورهای قویتر شرکت ژاپنی هیوندا با معرفی ربات انسان نمای آسیمو انقلابی در این عرصه به پا کرد. در عصر کنونی نیز با پیشرفتهای چشمگیر در هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری ماشین و بهکارگیری تکنولوژی پردازش زبان طبیعی و ابزارهای تشخیصی قوی مثل انواع سنسورها میتوان ادعا کرد که موفق به آفریدن ماشینهای انسانی شدیم که بیش از هر زمان دیگری شبیه به انسانها هستند.
کاربردهای رباتهای انسان نما:
در سالهای اخیر در زمینههای مختلفی شاهد حضور رباتهای انسان نما هستیم شاید در تلویزیون و فیلمها و رسانه به کرات دیده باشید که از رباتهای انسان نما در زمینههای مختلفی استفاده میکنند. در ادامه به برخی از حوزههای کاربردی رباتهای انسان نما نگاهی خواهیم داشت و در مورد هر کدام مختصراً توضیح خواهیم داد.
پزشکی: از رباتهای انسان نما میتوان در زمینههای پزشکی مثل دستیار جراح، تشخیص و درمان بیماری، مراقبت از بیماران و افراد معلول، توانبخشی، فیزیوتراپی، پرستاری و بسیاری موارد دیگر استفاده کرد.
آموزش: آموزش یکی دیگر از زمینههایی است که میتوان از رباتهای انسان نما استفاده کرد. از رباتهای انسان نما میتوان به عنوان معلم در فرایند آموزش و یادگیری و تربیت دانش آموزان استفاده کرد.
مراقبت و خدمات: رباتهای انسان نما میتوانند همچون یک پرستار واقعی از افراد سالمند و افرادی که معلولیت جسمی دارند مراقبت کنند، داروها و غذا آنها سر وقت آماده کنند، در تمرینات توانبخشی به آنها کمک کنند، به آنها روحیه دهند و غیره...
خدمات راهبردی: از رباتهای انسان نما میتوان در ارائه برخی خدمات مثل پذیرش هتلها، خدمات تمیزکاری و راهنمایی مشتریها استفاده کرد.
معروفترین و پیشرفتهترین رباتهای انسان نما:
در ادامه مقاله رباتهای انسان نما به بررسی برخی رباتها از این دست خواهیم پرداخت که جزء پیشرفتهترین رباتهای انسان نما هستند و توضیحات مختصری در مورد هر کدام ارائه خواهیم کرد:
Sophia: این ربات یکی از انساننماترین رباتهای انسان نمای دنیا به حساب میآید که توسط شرکت هنگ کنگی هانسون رباتیک توسعه یافته و با بهکارگیری مفاهیم هوش مصنوعی و یادگیری ماشین قادر است به سؤالات کاربر پاسخ دهد. این ربات در رویدادها و مصاحبههای تلویزیونی متعددی به عنوان سخنران شرکت کرده است.
Atlas: ربات آتلاس دارای ساختار بدنی بسیار منعطف برای حرکات و مانورهای پیچیده است که توسط شرکت بوستون داینامیک توسعه داده شده است. شرکت بستون داینامیک برای ارتباط بهتر این ربات با محیط اطراف از سنسورها و تجهیزات پیشرفته در طراحی آن استفاده کرده است.
Pepper: این ربات که توسط شرکت آلدرباران طراحی و توسعه داده شده است، دارای چهرهای دوست داشتنی است و با استفاده از تکنولوژی تشخیص چهره قادر به ارتباط و تعامل با افراد اطراف خود است. از این رباتها بیشتر در رستورانها، فروشگاهها و مراکز خدماتی استفاده میشود.
Valkyrie: یکی دیگر از رباتهای انسان نمای که توسط سازمان فضایی ناسا توسعه داده شده والکری نام دارد. این ربات دارای ساختار بدنی قوی، منعطف و پیشرفته برای کار در محیطهای خطرناک میباشد. از این ربات بیشتر برای کمک به مأموریتهای فضایی و اکتشافات روباتیکی فضا استفاده میشود.
نتیجه گیری:
رباتهای انسان نما با ترکیب تکنولوژیهای پیشرفته هوش مصنوعی مثل یادگیری ماشینی، پردازش زبان طبیعی، تشخیص چهره و سنسورهای بسیار قوی و طراحی ظاهری بسیار شبیه به انسان موفق شدهاند بیشتر از هر زمان دیگری شبیه به انسان عمل کنند. از رباتهای انسان نما میتوان برای انجام وظایف و اموری که قبلاً توسط انسان انجام میشد استفاده کرد. امروزه از رباتهای انسان نما به عنوان معلم، گوینده شبکه خبر، دستیار پزشکی، پرستار و غیره استفاده میشود. ورود رباتهای هوشمند انسان نما به زندگی بشر باعث صرفه جویی در زمان و هزینهها شد. قبل از استفاده از رباتهای انسان نما در عناوین شغلی مثل پرستاری و آموزش، هزینه تربیت نیروی های متخصص مربوط به این حوزهها هم از نظر زمانی و هم از نظر اقتصادی بالا بود ولی به لطف این ماشینهای هوشمند انسانی با کمترین هزینه میتوان از این رباتها در زمینههایی که ذکر شد استفاده کرد. حتی در انجام برخی کارهای سخت و طاقت فرسا که بعضاً برای انسان خطرناک است رباتها خیلی خوب عمل کردهاند.
پاسخ :